Αρτηριακή πίεση: Ποιες «άγνωστες» καθημερινές συνήθειες μπορούν να την επηρεάσουν

Η αρτηριακή πίεση είναι ένας όρος που περιγράφει την πίεση που ασκεί το αίμα στο τοίχωμα των αρτηριών καθώς ρέει μέσα σε αυτές.

Η πίεση εξαρτάται από την ροή του αίματος, το πόσο δηλαδή αίμα στέλνει η καρδιά σε κάθε συστολή, καθώς και από την αντίσταση που προβάλουν τα αγγεία στη ροή αυτή. Εάν η αρτηριακή πίεση είναι υψηλή, τότε η καρδιά πρέπει να εργαστεί δυνατότερα για να διατηρήσει επαρκή ροή αίματος στο σώμα μας.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την αρτηριακή πίεση μεταξύ των οποίων είναι το κάπνισμα, η ηλικία άνω των 60, ο καθιστικός τρόπος ζωής, ο σακχαρώδης διαβήτης, το υπερβολικό σωματικό βάρος και η υψηλή χοληστερόλη.

Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες που πολλοί ενδεχομένως δεν το γνωρίζουν παρότι συχνά πρόκειται για απλές καθημερινές συνήθειες.

Καθημερινός καφές ή αλκοόλ

Στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να συμβάλλει τόσο η καθημερινή κατανάλωση καφέ όσο και το αλκοόλ.

Γενικά συνίσταται ο περιορισμός της καφεΐνης σε λιγότερο από 300 χιλιοστόγραμμα (mg), δηλαδή περίπου δύο με τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της αύξησης της αρτηριακής πίεσης από το να φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Αντίστοιχα το αλκοόλ θα πρέπει να περιορίζεται σε όχι περισσότερο από ένα ποτό ημερησίως για τις γυναίκες και όχι περισσότερο από δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες.

«Αθώα» φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα όπως είναι τα αντιφλεγμονώδη, π.χ. η ναπροξένη και η ιβουπροφαίνη, μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση. Επιπλέον, πολλά φάρμακα με αποσυμφορητικές δραστικές ουσίες είναι επίσης γνωστό ότι αυξάνουν την αρτηριακή πίεση.

Συνεπώς, τα άτομα που λαμβάνουν μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για τη θεραπεία μικρών πόνων ή για αδιαθεσίες υπάρχει περίπτωση να δούνε υψηλές τιμές στην αρτηριακή τους πίεση.

Σε ό,τι αφορά τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, υπάρχουν ορισμένα τα οποία επίσης μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση, είναι όμως σημαντικό ο ασθενής να μην σταματήσει να τα λαμβάνει χωρίς τη συμβουλή του γιατρού του.

Συμπληρώματα τροφίμων

Υπάρχουν συμπληρώματα και ορισμένοι συνδυασμοί τροφίμων που μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε αυξημένη αρτηριακή πιέση.

Τα συμπληρώματα που φέρουν την ένδειξη «φυσικά» ή «βιολογικά» συνήθως μπορούν να επηρεάσουν την πίεση. Αντίστοιχα, η κατανάλωση «δυνατών» τυριών και διαφόρων κρεάτων από άτομα που λαμβάνουν ορισμένα αντικαταθλιπτικά φάρμακα μπορεί να οδηγήσει σε υπερτασικά επεισόδια.

Έχει συμπτώματα η υπέρταση;

Η υπέρταση σπάνια εμφανίζει συμπτώματα και η αναγνώρισή της συνήθως γίνεται μέσω προσυμπτωματικού ελέγχου ή όταν το άτομο αναζητά φροντίδα για κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας.

Μερικά άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση αναφέρουν πονοκεφάλους (ειδικά στο πίσω μέρος του κεφαλιού και κατά τις πρωινές ώρες), καθώς και ζαλάδα, ίλιγγο, εμβοές (βόμβο ή σφύριγμα στα αυτιά), διαταραχές στην όραση ή λιποθυμικά επεισόδια. Η υψηλή πίεση επίσης αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικά επεισόδια.

Προσοχή εφίσταται στο γεγονός ότι το να έχει κάποιος υψηλή πίεση δεν σημαίνει ότι είναι νευρικός, νιώθει ένταση ή ότι είναι υπερβολικά δραστήριος. Μπορεί κάποιος να είναι ήρεμος, άνετος και χαλαρός αλλά να έχει υψηλή πίεση.

 

Αρτηριακή πίεση: Ποιες «άγνωστες» καθημερινές συνήθειες μπορούν να την επηρεάσουν

Accessibility