Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται στο πάγκρεας. Μετά το φαγητό, το πάγκρεας αυτόματα απελευθερώνει μια ικανή ποσότητα ινσουλίνης έτσι ώστε να ωθήσει την υπάρχουσα στο αίμα γλυκόζη προς τα κύτταρα. Αυτή η μετακίνηση αντιστοιχεί και στη μείωση των επιπέδων σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα.

Όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ή καθόλου ινσουλίνη, ή τα κύτταρα δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στην ινσουλίνη που παράγεται από το πάγκρεας, ο άνθρωπος έχει αρκετά αυξημένη ποσότητα γλυκόζης στο αίμα του (υπεργλυκαιμία). Έτσι, αν το αίμα έχει επαρκή ποσότητα γλυκόζης, τα κύτταρα δεν μπορούν να την απορροφήσουν  για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του σώματος σε ενέργεια.

Η θεραπεία για τους ασθενείς με Διαβήτη τύπου 1 είναι ενέσιμη ινσουλίνη σε συνδυασμό με δίαιτα και άσκηση.

Οι νοσηλευτές της ¨Υγείας Μέριμνα¨ παρακολουθούν τις τιμές του σακχάρου στο αίμα και τις καταγράφουν στο ειδικό έντυπο που φέρουν. Αναλαμβάνουν τη χορήγηση ινσουλίνης, τηρώντας αυστηρά την ώρα των προγραμματισμένων επισκέψεων στο σπίτι σας. Ενημερώνουν τους οικείους και τον θεράπων ιατρό για σημαντικές αποκλίσεις από τις επιθυμητές μετρήσεις.